Zöldszüret és digitális címkézés: Új korszakot nyit az uniós borreform

Az Európai Unió agrárreformja az európai borágazat versenyképességének növelését, a túltermelés mérséklését, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást tűzi ki célul, emellett kiemelt figyelmet szentel az export ösztönzésének és a könnyített címkézési szabályoknak.

Az intézkedéscsomag rugalmasságot biztosít a termelésben, támogatja a klímabarát beruházásokat és a búcsút int a fölösleges adminisztrációnak, hogy elősegítse az uniós borászatok versenyképességét. Ugyanakkor hangsúlyos marad a kulturális örökség védelme, a borászati innováció és a borturizmus, miközben hatékonyabb védekezést kínálnak a szőlőbetegségek ellen.

  • Az agrárreform kiemelt célja az európai borágazat versenyképességének és rugalmasságának növelése.
  • Uniós támogatással ösztönzik a túltermelés elleni zöldszüretet és a felesleges szőlőtőkék kivágását.
  • Nyolc évre bővül a szőlőültetvények újratelepítési engedélyeinek érvényessége, növelve a telepítési rugalmasságot.
  • Klímabarát beruházások esetén a támogatás az elszámolható költségek akár 80%-ára is nőhet.
  • Egyszerűsített és elektronikus címkézési szabályok csökkentik az adminisztrációs terheket és támogatják a kereskedelmet.
  • A földrajzi eredetmegjelölésű borok termelői borturisztikai támogatásban részesülhetnek.
  • Az alkoholmentes és csökkentett alkoholtartalmú borok elnevezései pontosabbá és egyértelműbbé válnak.
  • Csökken az EU-n kívülre exportáló borászatok adminisztratív terhe; nem kötelező az összetevők és tápértékek feltüntetése.
  • Hatékonyabbá és hosszabbá válhatnak a nemzetközi promóciós kampányok, amelyekre bőkezűbb támogatás jut.
  • Több támogatás lesz a szőlőbetegségek (pl. flavescence dorée) megelőzésére és kezelésére, illetve innovációra a borászatban.

(borvadasz.hu)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük