Az Európai Unió agrárreformja az európai borágazat versenyképességének növelését, a túltermelés mérséklését, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást tűzi ki célul, emellett kiemelt figyelmet szentel az export ösztönzésének és a könnyített címkézési szabályoknak.
Az intézkedéscsomag rugalmasságot biztosít a termelésben, támogatja a klímabarát beruházásokat és a búcsút int a fölösleges adminisztrációnak, hogy elősegítse az uniós borászatok versenyképességét. Ugyanakkor hangsúlyos marad a kulturális örökség védelme, a borászati innováció és a borturizmus, miközben hatékonyabb védekezést kínálnak a szőlőbetegségek ellen.
- Az agrárreform kiemelt célja az európai borágazat versenyképességének és rugalmasságának növelése.
- Uniós támogatással ösztönzik a túltermelés elleni zöldszüretet és a felesleges szőlőtőkék kivágását.
- Nyolc évre bővül a szőlőültetvények újratelepítési engedélyeinek érvényessége, növelve a telepítési rugalmasságot.
- Klímabarát beruházások esetén a támogatás az elszámolható költségek akár 80%-ára is nőhet.
- Egyszerűsített és elektronikus címkézési szabályok csökkentik az adminisztrációs terheket és támogatják a kereskedelmet.
- A földrajzi eredetmegjelölésű borok termelői borturisztikai támogatásban részesülhetnek.
- Az alkoholmentes és csökkentett alkoholtartalmú borok elnevezései pontosabbá és egyértelműbbé válnak.
- Csökken az EU-n kívülre exportáló borászatok adminisztratív terhe; nem kötelező az összetevők és tápértékek feltüntetése.
- Hatékonyabbá és hosszabbá válhatnak a nemzetközi promóciós kampányok, amelyekre bőkezűbb támogatás jut.
- Több támogatás lesz a szőlőbetegségek (pl. flavescence dorée) megelőzésére és kezelésére, illetve innovációra a borászatban.